Stora Peruresan 18 dagar.

Stora Peruresan 18 dagar.
Pris per person från: 33 800 kr.

Vår stora Peruresa tar dig med till Perus mest berömda sevärdheter samt till den vackra Amazonas regnskogen. Vår tur börjar i huvudstaden Lima där vi besöker Larco Herrara Museet för att lära oss om Perus historia. Vi fortsätter sedan söderut för att ta en båttur runt Ballestas öarna och hälsa på sjölejon och pingviner. Vid Nazca flyger vi över de berömda linjerna, innan vi beger oss upp i Anderna till den vita staden Arequipa. Turen fortsätter ut i Colca Canyon där man med lite tur kan få se den väldiga andiska kondoren.
Den magiska Titicacasjön står näst på vår lista. Vi besöker Uros folket som bor på vass öar och sover över hos en familj på den lugna Amantani ön.
I inkaindianernas huvudstad Cusco finns många lämningar från deras kultur blandat med de spanska erövrarnas. Vi utforskar även den heliga dalen innan vi kommer till en av resans höjdpunkter – det mytomspunna Machu Picchu!

Turen avslutas med ett besök till den vackra Amazonas regnskogen vid Tambopata nationalparken. Vi sover på en lodge och gör utflykter i skogen för att utforska den stora flora och fauna som finns här. Papegojor kallas Macaws, kajmaner, stora uttrar, apor, capivaras och en mängd olika fågelarter finns i detta område. Välkommen att noggrant utforska södra Peru!

Detta ingår:
Internationellt flyg tur och retur Skandinavien- Lima.
Inrikesflyg Cusco – Puerto Maldonado – Lima.
All transfer.
Buss/Turistbuss mellan Lima – Pisco/ Pisco -Nazca/Nazca – Arequipa/Arequipa- Chivay/ Chivay – Puno samt Puno – Cusco.
16 hotellövernattningar på standard hotell. Obs! På Amantani sover man hos en lokal familj i enklare standard.
Stadsrundtur i Lima.
Båt runt Ballestas öarna.
Flyg över Nazca linjerna.
Stadsrundtur i Arequipa.
2 dagars tur till Colca Canyon.
2 dagars tur på Titicaca sjön.
Stadsrundtur i Cusco.
2 dagars tur till heliga dalen med Machu Picchu.
3 dagars tur till Amazonas och Nape Lodge.
Måltider enligt program.
Resegaranti via svenska kammarkollegiet.

Dagspresentation:
(F= Frukost, L= Lunch, M= Middag)

Dag 1: Ankomst Lima.
Vid ankomsten till Limas internationella flygplats möts du upp och får transfer till ditt hotell, beläget i Miraflores området. Resten av dagen är fri för att spendera på egen hand.

Dag 2: Lima – Pisco.
På morgonen får vi en stadsrundtur i Lima där vi besöker de mest kända sevärdheterna så som torget Plaza Mayor med regeringspalatset och Limas katedral, vilken förstördes av en jordbävning på 1400 talet men återuppbyggdes. Därefter besöker vi San Francisco klostret samt Larco Herrera Museet, vilket räknas som ett av Perus bästa museum. På eftermiddagen tar vi en buss söderut till Pisco. Vid ankomsten får vi transfer till vårt hotell. (Ta gärna med lite matsäck till bussresan som tar ca 4 timmar) (F)

Dag 3: Pisco – Ballestas – Nazca.
Idag skall vi ta en båttur runt Ballestas öarna. I detta klippiga marina reservat finns många fåglar så som skarvar, inkatärnor och pelikaner. Vi kan se sjölejon samt frackklädda Humboldt pingviner uppkallade efter den kraftfulla Humboldt strömmen som för med sig kallt vatten upp från Antarktis. Tillbaka i land införskaffar man lunch på egen hand innan det är dags att ta bussen till Nazca. (ca 4 timmar) Vi ankomsten får vi transfer till vårt hotell. (F)

Dag 4: Nazca – Arequipa.
De berömda Nazca linjerna har länge förbryllat forskare. Var de en astronomisk kalender, eller var de mer som en fotobok över upplevelser Nazca folket var med om? Vad de än betydde så är de idag en fantastisk lämning från en svunnen kultur.

Vi tar oss till flygplatsen för att flyga i ett litet plan över de fantastiska linjerna. Dessa linjer karvades in i öknen för flera hundra år sedan och man kan se bilder av bl.a. en apa, ett träd, en spindel och fåglar. Vissa bilder är så långa som 100 meter!

Vi återvänder till marken och införskaffar lunchen på egen hand innan det är dags att bege sig till busstationen för att ta bussen till Arequipa. Det är en lång resa, ca 10 timmar så se till att ha matsäck och gott om vatten med på bussen! Vid ankomsten till Arequipa får vi transfer till vårt hotell för en god natts vila! (F)

Dag 5: Arequipa.
Idag skall vi utforska den vita staden Arequipa. Arequipa ligger i Anderna på en höjd av 2400 meter över havet inbäddad bland tre vulkaner Misti (5,822 m), Chachani (6057 m)och Pichu-Pichu (5669 m). Staden har fått sin vita färg då den är byggd med Sillar, en vit vulkanisk sten. Tänk på att luften är tunn här upp och man bör gå sakta i början samt dricka mycket vatten för att acklimatisera sig till höjden.

Vi besöker stora torget med dess imponerande katedral och statyn över Tuturutu. Vid utsiktsplatsen Yanahuara har man en underbar utsikt över staden och de närliggande vulkanerna. Dagen avslutas med ett besök till det imponerande Santa Catalina klostret som var stängt för allmänheten fram till 1970. Här bodde så mycket som 400 nunnor under dess storhetstid! Tillbaka på hotellet får du lite information inför vår Colca Canyon utflykt nästföljande dag. (F)

Dag 6: Arequipa – Colca Canyon.
Vi lämnar Arequipa tidigt för att färdas med buss till Colca Canyon som är en av de djupaste dalgångarna i världen. Vi tur tar oss genom nationalparker där man kan se både alpackor, lamor och vicunas. Efter ca 4 timmar kommer vi fram till staden Chivay belägen på 3600 meters höjd i Colca Canyon. Vi äter lunch och checkar in på vårt hotell. På eftermiddagen kan man besöka Chivays tempererade källor för att koppla av med ett uppfriskande bad efter vår långa resa. (F,L)

Dag 7: Colca Canyon – Puno.
På morgonen utforskar vi den massiva Colca Canyon. Vi färdas till utsiktspunkten Cruz del Condor för chansen att få se den extraordinära andiska Kondoren, som svävar fram på luftströmmar i jakt på föda.

Vi besöker även några av dalens alla byar innan vi återvänder till Chivay för att ta bussen till Puno. Resan tar ca 8 timmar och vi färdas genom ett underbart och ständigt förändrande landskap. Passa på att spana efter flamingos vid de berömda lagunerna, kallade lake lagunillas. Vid ankomsten till Puno checkar vi in på vårt hotell. (F,L)

Dag 8: Puno till Amantani.
Idag börjar vi vår båtutflykt på Titicaca sjön. Vårt första stopp blir till de flytande öarna där vi träffar Uros folket som berättar om livet på sjön och sina traditioner. Om man vill kan man få åka med en vass båt kallad Totora. (Obs! Kostar extra)

Vi fortsätter sedan till den harmoniska ön Amantani där vi bor hos lokala familjer. De berättar lite om livet på ön och bjuder in oss att vara med om en traditionell fest med dans på kvällen. Passa på att njuta av de vackra omgivningarna. (F,L,M)

Dag 9: Amantani till Puno.
Vi lämnar Amantani för att fortsätta till den lugna ön Taquile. Ön har många gamla inkaterrasser och invånarna är kända för sina väverier. De har till och med blivit utnämnda av UNESCO. Vi får en demonstration av vävtekniken och äter en traditionell lunch. Därefter fortsätter vi tillbaka till Puno. (F,L)

Dag 10: Puno till Cusco.
Idag har vi en lång dag i buss framför oss. Resvägen är på ca 9 timmar. Men vi gör många stopp på vägen så som vid Raqchi där man kan se ruinerna av Wiracochas tempel. Vi stannar även vid det höga passet La Raya. Vid ankomsten till Cusco får vi transfer till vårt hotell. (F,L)

Dag 11: Cusco.
Förmiddagen är fri att spendera på egen hand. Efter lunch går vi en stadsrundtur i denna metropol med inslag från kolonial tiden. Vi besöker Katedralen Santa Domingo samt templet Koricacha – Inkaindianernas berömda soltempel. Vi fortsätter sedan med bil/minibuss upp i bergen runtom Cusco för att besöka inklämningarna vid Sacsayhuaman, Qenko, Pucapucara och Tambomachay. (F)

Dag 12: Cusco – Heliga dalen – Aguas Calientes.
Efter frukost tar vi bussen ut i heliga dalen. Vårt första stopp blir till Pisac där vi besöker den arkeologiska platsen för att sedan spendera lite tid på stadens marknad. Vi fortsätter till Urubamba för lunch innan vi kommer fram till Ollantaytambo. Här låg inkafolkets sista försvar mot de spanska erövrarna. Dagen avslutas med en tågresa till Aguas Calientes byn som ligger nedanför det berömda Machu Picchu. (F,L)

Dag 13: Machu Picchu – Cusco.
Vi går upp tidigt för att ta bussen upp till Machu Picchus entré. Inkaindianernas förlorade stad som återupptäcktes av Hiram Bingham ligger vackert inbäddad i molnskogen. Vi går en ca 2 timmars guidad tur i citadellet och lär oss om Machu Picchus intressanta förflutna. Efter turen kan det finnas möjlighet att vandra runt lite på egen hand. Stäm av detta med er guide. Tips! För den som söker en liten utmaning kan man välja att bestiga Huayana Picchu. Denna tur ingår ej och måste förbeställas. Kontakta oss för mer information.

Vid återkomsten till Aguas Calientes finns tid att införskaffa lunch innan det är dags att ta tåget tillbaka mot Cusco. Obs! Vissa tåglinjer stannar i Ollantaytambo och därifrån tar man buss tillbaka till Cusco. (F)

Dag 14: Cusco – Nape Lodge.
Vi får transfer till flygplatsen och flyger till Puerto Maldonado beläget i Amazonas djungeln.

Vid ankomsten till Puerto Maldonados flygplats möts du upp av den lokala personalen. Man får sedan transfer till kontoret som är beläget ca 5 minuter från flygplatsen. Vi packar om vårt bagage till en mindre ”duffelväska” ,som vi får låna, och tar endast med oss det vi behöver för de närmaste dagarna. Ert stora bagage låser ni in på kontoret.

Vi färdas sedan med buss eller bil ca 45 minuter till det inhemska samhället Infierno. Härifrån skall vi ta en motorbåt på Tambopata floden till vår lodge. Båtturen på floden tar ca 30 minuter och vi får en typisk djungellunch under färden. Alternativt vid ankomsten till lodgen beroende på när flyget landar.

När vi kommer fram till vår lodge välkomnas vi av lodgens manager, blir tilldelade våra rum och träffar vår guide som går igenom de aktiviteter vi skall få vara med om under vår regnskogstur.

Den första aktiviteten består av en promenad till utsiktstornet. Här kan vi klättra upp högt ovanför trädkronorna och studera regnskogen uppifrån. Har vi tur ser vi en underbar solnedgång över regnskogen.

När mörkret har sänkt sig över skogen vandrar vi tillbaka till lodgen. I skenet från våra ficklampor söker vi efter skogens nattliga invånare. Har vi tur kan vi se många insekter, amfibier, jättespindlar, fladdermöss och nattliga fåglar. Ljuden i regnskogen nattetid är helt andra än på dagen och är man riktigt tyst kan man till och med höra när löven faller. Tillbaka på lodgen äter vi middag innan det är dags att sova. (F,L,M)

Dag 15: Tambopata.
Efter frukost tar vi båten ca 30 minuter nedför floden till utkanten av Tambopatas naturreservat. Vi promenerar ca 25 minuter genom skogen till den oxbågeformade Three Chimbadas sjön som ligger vackert omgiven av aguaje palmer och regnskogsvegetation. Här har man möjlighet att se många fåglar så som Hoatzins (en sorts klumpig fågel med förhistorisk utseende) , hägrar samt många olika sorters Kungsfiskare.
Har man tur kan man också få se apor, macaws (en papegojart), kajmaner samt den stora uttern (pteronoura brasilienses) vilken är utrotningshotad.
På vägen tillbaka till lodgen passerar vi en Parrot Clay Lick dit papegojor kommer för att äta äta salterna och mineralerna som finns i den rödaktiga leran. Det är en färgsprakande show som är som bäst tidig morgon då mest fåglar besöker området.

Vid återkomsten till lodgen bjuds vi på en uppfriskande dryck innan tid ges för vila och avkoppling. Passa på att prova hängmattan och lyssna på regnskogens ljud.

Efter lunchen beger vi oss till den närliggande botaniska trädgården Ñape Botanical Garden och dess medicinska trädgård. Där möter vi upp med samhällets ålderman som kallas shaman och tar del av hans kunskaper om naturmedicin. Guiden visar oss deras medicinska växter så som ayahuasca, Para Para, chacruna, chuchuhuasi , uña de gato (cat ‘claw), ajosacha, etc. Dessa växter används av lokalbefolkningen för att behandla sjukdomar så som: förkylning, hosta, feber, reumatism, diabetes, mag- och tarmproblem etc. I slutet av rundturen erbjuds vi att smaka någon av medicinera/dryckerna.

Vår nästa aktivitet består av bågskytte. En medlem av samhället förklarar för oss hur ESE Eja folket använde pilbågar förr i tiden då de jagade för att skaffa mat till sina familjer. Efter genomgången får vi själva prova på att skjuta med pilbågen mot en tavla. Övningen kräver mycket koncentration då man skall träffa tavlan från ganska långt avstånd. Obs! Tänk på att dra pilen bakåt och inte bågsträngen!

När mörkret har sänkt sig över skogen beger vi oss ut för att söka efter Sydamerikas alligatorer kallade Kajmaner. Vi färdas sakta längst floden för att spana efter dessa mäktiga djur. Kajmanerna är lättast att upptäcka nattetid då deras ögon avspeglas röda i ficklampornas sken. Med lite tur kan vi även få se andra nattdjur i skogen. (F,L,M)

Dag 16: Tambopata – Puerto Maldonado – Lima.
Efter frukost säger vi hej då till vår lodge och tar båten tillbaka till Infierno för att sedan få transfer till Puerto Maldonado och kontoret där vi återfår vårt stora bagage. Vi får därefter transfer till flygplatsen för att flyga tillbaka till Lima. Vid ankomsten till Lima får vi transfer till vårt hotell. Resten av dagen är fri att spendera på egen hand. (F)

Dag 17: Lima och hemresa.
Vi får transfer till flygplatsen för att påbörja vår hemresa.
Ankomst Skandinavien nästkommande dag. Dag 18. (F)

Detta ingår ej:
Måltider som inte omnämns i programmet.
Dryck.
Alkoholhaltiga drycker och läskedrycker på Nape.
Dricks.
Ev. lokala flygplatsskatter.
Entré till Huayna Picchu samt varma källorna.
Reseförsäkring.  

Angående Nape Lodge.
Vänligen observera att programmet kan komma att förändras beroende på väder och djurens förflyttningar. Då detta är en nationalpark tas hänsyn till djurlivet och flodens nivå så tider för utflykter kan läggas om.

Packlista
Lätta kläder (bomullsbyxor och långärmade tröjor är bra)
Skor med hel sula och som är stängda fram.
Myggmedel
Solhatt, solglasögon och solkräm
Poncho eller regnkläder
Ficklampa och extra batterier
En liten ryggsäck
En bra kamera
En bra kikare (frivilligt)
En liten medicin låda

Bra att veta:
Regnstövlar finns att låna på lodgen.
Det finns en generator som ger ström några timmar om dagen, så man kan ladda batterier etc. Det finns lampor i rummen men dessa fungerar inte om natten då generatorn är avstängd – så det är viktigt att ha en ficklampa nära till hands.
Dusch finns men vattnet är kallt eller i bästa fall ljummet.  
Toapapper finns på ditt rum men det kan alltid vara bra att ha en extra rulle med sig.

Priserna är beräknade per person i delat dubbelrum.
Priserna är baserade på lägsta bokningsklass och säsong. Vi reserverar oss för valutaförändringar samt höjda flygskatter.