Himalayas riken Nepal,Tibet,Bhutan15 dagar.

Himalayas riken Nepal, Tibet och Bhutan 15 dagar.
Pris per person från:45 900 kr

Upplev Himalayabergens riken. Vår tur börjar i Nepal där vi besöker huvudstaden Kathmandu och ser en av landets största stupor. Vi besöker även byn Nagarkot känd som kulturens stad. Vi tar oss sedan till Dalai Lamas heliga Tibet och staden Lhasa där vi besöker kloster och lär oss om uråldriga traditioner. I Bhutan besöker vi staden Thimpu samt det berömda klostret Tigers nest som ligger på en klipphylla ovanför Paro. Turen avslutas tillbaka i Nepal.

Detta ingår:
Internationellt flyg tur och retur till Kathmandu.
Lokalt flyg: Lhasa – Chengdu, Chengdu – Kathmandu samt
Kathmandu– Paro tur och retur.
14 nätter i dubbelrum inkl. frukostbuffé varje dag.
Transporter som har luftkonditionering.
Engelsktalande guider på alla sevärdhetsturer.
Inträdesbiljetter till alla platser som vi besöker i enlighet med resplanen.
Utflykter enligt dagspresentationen nedan.
Måltider enligt nedan dagspresentation.
Resegaranti via svenska kammarkollegiet.

Dagspresentation:
(F= Frukost, L = Lunch, M= Middag.)

Dag 1: Ankomsten till Kathmandu.
Vid ankomsten till Kathmandu möts vi upp av den lokala personalen och får transfer till vårt hotell. Kathmandu är Nepals huvudstad och är också den största kommunen i landet. Kathmandu ligger i hjärtat av Kathmandudalen och ingår i ett storstadsområde som även omfattar förorterna Lalitpur, Kirtipur, Madhyapur Thimi och Bhaktapur. Det bor cirka 2,5 miljoner människor i området.

Efter check in tar vi en tur till Pashupati och Boudhanath.
Pashupati templet, som betyder Lord of Animal ligger på kanten av Bagmati floden och uppfördes som en helgedom till Shiva. Här samlas tusentals hinduer under Maha Shivaratri festivalen för att dyrka denna gud. Templet blev utmärkt till en världsarvsplats av UNESCO 1979. Det är inte tillåtet för andra än hinduer att besöka templet men vi har en fin utsikt över det från andra flodsidan.
Boudhanath är en av Nepals största stupor. Runt om stupan ligger ett 50 tal kloster och platsen utsågs till världsarvsplats 1979. Stupan är belägen vid den gamla handelsvägen mellan Tibet och Kathmandudalen. På kvällen lyses platsen upp av lampor och en härlig och lugnande arom omger denna. Platsen runt omkring stupan är öppen för besökare från alla religioner. Vi återvänder till Kathmandu där vi övernattar. (L,M)

Dag 2: Kathmandu.
Idag tar vi en stadsrundtur i staden. Vårt första besök går till torget Kathmandu Durbar Square som kantas av palats, tempel och borggårdar. Ordet “durbar” betyder “palats” och Nepals kung brukade bo här och styra landet från Hanuman Dhoka Slottet tills de byggt Nararayanhitis Kungliga Slott. Ett annat namn för torget är Hanuman Dhoka, efter en staty av Hanuman som står i närheten av palatsets ingång. Hanuman är en apa som är hängiven Lord Rama. Vid Royal Elefant stable kan man hitta souvenir shoppar.

Vi äter lunch på en lokal restaurang.

På eftermiddagen besöker vi Swyambhunath. Denna vita helgedom är den äldsta i Kathmandudalen, troligen över 2500 år gammal. Stupan kallas också för apans tempel och omges av många andra helgedomar och tempel från Licchavi perioden. Stupan har Buddhas ögon och näsan är urkarvad som talet 1 på Devanagari skrift. Man kan antigen klättra upp för de 365 trappstegen till toppen eller ta den något längre bilvägen. Från toppen av stupan har man en underbar utsikt över den närliggande dalen. (F,L,M)

Dag 3: Kathmandu – Nagarkot.
Efter frukost tar vi en bilfärd på ca 2 ½ timme till byn Nagarkot. På vägen besöker vi Bhaktapur. Staden är känd som kulturens stad och räknas av många som ett öppet museum. Här finns de världsberömda 55 Window palace, golden Gate, BigBell, Siddhi Laxmi Temple samt Shiva Temple. Vi äter lunch på en lokal restaurang innan vi fortsätter mot Nagarkot.

Vid ankomsten till Nagarkot checkar vi in på vårt hotell. Byn ligger vackert inbäddad i Himalaya bergen och här känner man sig verkligen nära naturen. (F,L,M)

Dag 4: Nagarkot – Kathmandu.
Vi börjar dagen med en promenad till Nagarkot Tower. (ca 2-3 timmars tur) Om vädret tillåter ser vi härifrån en vacker soluppgång. Tornet ligger på en höjd av 2100 meter och härifrån har man en underbar panoramautsikt över Kathmandudalen samt över de majestätiska snötäckta topparna i Himalayabergskedjan. Vi går tillbaka till Nagarkot för lunch. Därefter besöker vi Changunarayan templet, som uppfördes under Lichhavi dynastin. Utanför templets 4 dörrar står stenlejon på vakt. Efter besöket här återvänder vi till Kathmandu. (F,L,M)

Dag 5: Kathmandu – Lhasa.
Idag förflyttar vi oss över land till Tibet och Lhasa. Vid ankomsten till Lhasas möts vi upp av vår tibetanska guide och får transfer till hotellet. Resten av dagen är fri att spendera på egen hand och för att acklimatisera sig till höjden. Lhasa ligger på 3660 meters höjd över havet så tänk på att gå sakta och drick mycket vatten. (F,L,M)

Dag 6: Lhasa.
Efter frukost beger vi oss ut på en sightseeingtur till tre av Lhasas mest berömda sevärdheter, Potala Palace, Jokhang Temple and Bhakhor Marknaden.

Potala palatset kallas också för vinterpalatset och är hela 117 meter högt och har 13 våningar. Vi tar en guidad tur genom några av palatsets 1000 rum studerar de många tavlor och helgedomar som finns här. I palatset ligger också de 8 Dalai Lamas begravda.
Jokhang Templet räknas som det mest heliga av alla Tibets tempel. Det grundades av prinsessan Bhrikuti från Nepal som giftes bort till den tibetanska kungen Songtsen Gampo. I hennes ära är templets ingång belagd åt väster, vilket är i Nepals riktning. Det mest imponerande vid templet är dock de närliggande kapellbyggnaderna.
Vid Bhakhor Marknaden kan man hitta tibetanskt hantverk, buddistiska artefakter, mattor, målningar och många andra saker att köpa med sig hem eller bara studera. Vi återvänder till vårt hotell. (F,L,M)

Dag 7: Lhasa.
Idag skall vi besöka klostren Drepung och Sera.

Sera klostret är byggt på sluttningarna av Tatipu berget och dess namn betyder rosor. Munkarna här kallas Lamas och deras dagliga debatt vid kl. 3 är vad klostret blivit mest känt för. Denna debatt då man använder både livliga ord och kroppsspråk är en unik upplevelse för just detta kloster!
Drepung klostret byggdes 1416 och ligger på sluttningarna av Mt. Ganpoi Utse. Klosteret var det största av alla Geluk kloster och här bodde en gång över 10,000 munkar. Den 5te Dalai Lama bodde här innan han flyttade till Potala palatset. Idag har klostret en stor samling av historiska föremål och buddistiska skrifter. (F,L,M)

Dag 8: Lhasa – Chengdu, Kina 

Vi flyger från Lhasa till Chengdu för en natt innan vi kan fortsätta tillbaka till Kathmandu. 

Dag 9 Chengdu – Kathmandu.
Idag tar vi flyget tillbaka till Kathmandu. Vid ankomsten äter vi lunch och checkar in på vårt hotell. Vi skall sedan besöka Chobar och Kirtipur.

Byn Chobar är känd för Chobar gorge vilket är en kanal som skapades av Manjushree. Denna ledde bort vattnet från sjön som tidigare fanns i dalen och gjorde denna odlingsbar. Man kan korsa över kanalen via en järnbro som är bygd i Skottland.
Vid Bagmati floden ligger templet Jal Vinayak och i närheten finns Adinath Lokeshwor templet där de troende spikat fast metallplattor för att tacka för böner som blivit besvarade!

Staden Kirtipur har en väldigt rik historia. Dess mest berömda sevärdheter är Chilancho Stupan, Bagh Bhairav templet, samt Uma Maheshwar templet. Men staden är minst lika känd för dess traditionella neapolitanska hus och tempel torg. Staden ligger vid två kullar och vid foten av den ena finns Bagh Bhairab Templet med dess tigerformade Bhairab. The Chilancho Vihar ligger på toppen av den södra kullen och besöks både av buddister och hinduer. Härifrån kan man på en vacker dag skymta Mount Everest i horisonten! Vi återvänder till vårt hotell i Kathmandu. (F,L,M)

Dag 10: Kathmandu – Paro – Thimphu.
Efter frukost får vi transfer till flygplatsen för att flyga till Bhutan och Paro. Under flygturen har vi underbar utsikt över de stora bergstopparna i Himalaya så som Everest, Kanchenjunga och Makalu samt Bhutans heliga Jhomolhari, Jichu Drake och Tserimgang.

Vid ankomsten till Paro möts vi upp och får transfer till Thimphu, som ligger ca 1 timmes körväg därifrån. Thimphu är Bhutans moderna huvudstad och här blandas det moderna och det traditionella på ett utmärkt sätt. Resten av dagen är fri att spendera på egen hand. 

Om man har tid kan man på kvällen bege sig till Trashicho Dzong fästningen för att se vaktombytet samt halningen av den nationella flaggan. (ingår ej ca 27 dollar p/p) (F,L,M)

Dag 11: Thimphu.
I staden Thimphu ligger Bhutans regering och här bor också den kungliga familjen. Idag skall vi besöka staden samt den närliggande dalen. Under dagen besöker vi Buddha Dordenma statyn ( en av de största i Asien), Gagyel Lhundrup Weaving Centre där vi kan se vävkonsten av Mr. Kesang som skapar alla möjliga mönster. Fredsmoumentet Memorial Chorten som stod klart 1974, konstnärsskolan Zorig Chosum, National Library samt Thangtong Dewachen Nunnery. Nunneklostret är det enda i huvudstaden och här bor ca 50-100 nunnor. De spenderar sina liv med att be och att hjälpa lokalbefolkningen. (F,L,M)

Dag 12: Thimphu – Paro.
Efter frukost återvänder vi till Paro. På vägen besöker vi Iron Chain Bridge som byggdes på 1400 talet av Yogi Thangtong Gyalpo (1385-1464) som var känd just för sina starka brokonstruktioner. Den ursprungliga bron spolades bort i en översvämning 1969 men 2005 restes en ny bro gjord av de gamla järnkedjorna som sparats.

Vi fortsätter till Paro som ligger i en vacker dalgång med rik kultur samt många myter och legender. Här produceras också Bhutans berömda röda ris! Vid ankomsten besöker vi Bhutans nationalmuseum. Här kan vi se stora samlingar av konst, vapen, mynt, frimärken och en mindre samling av naturhistoriska föremål.

Vi går en stig ned i dalen och besöker Rinpung Dzong som byggdes på 1600 talet samt Kichu Lhakhang vilket är ett av de äldsta templen i landet och byggt under Songtsen Gampo regim. Dagen avslutas med ett besök till ett Farmhouse där vi delar en kopp traditionellt butter tea med familjen. (F,L,M)

Dag 13: Tigers nest.
Idag skall vi ta en vandringstur på ca 4-5 timmar till det berömda Tigers nest vilket är det mest berömda av alla Bhutans kloster. Klostret ligger vackert på en bergssida 900 meter över dalgången. Namnet Tigers nest kommer från en gammal legend vilken berättar om Guru Rinpoche som på 700 talet flög på ryggen av en tiger från östra Bhutan till detta ställe för att meditera i en grotta i 3 månader! Tempelbyggnaden som finns här idag har anor från 1600 talets slut. (F,L,M)

Dag 14: Paro – Kathmandu.
Idag flyger vi åter tillbaka till Kathmandu. Vid ankomsten får vi transfer till vårt hotell. Resten av dagen är fri att spendera på egen hand. (F)

Dag 15: Hemresa.
Vi får transfer till flygplatsen för att påbörja vår hemresa. Beroende på dina flygtider är ankomsten till Skandinavien samma dag eller nästföljande. (F)

Detta ingår ej:
Avgifter för turistvisa till Nepal, Tibet och Bhutan.
Alla måltider som inte nämns i resplanen.
Alla personliga utgifter för dricks, tvätt, telefonsamtal, skatt, alkoholhaltiga drycker, avgifter för kameror och videokameror vid sevärdheter, kostnader för läkare eller medicin, skatt för att lämna flygplatsen etc.  
Reseförsäkring.

Priserna är beräknade per person i delat dubbelrum. Minimum antal är 4 personer.

Priserna är baserade på lägsta bokningsklass och säsong. Vi reserverar oss för valutaförändringar samt höjda flygskatter.