Amazonas 3 eller 4 dagar.

Amazonas 3 eller 4 dagar.
Pris per person från: 4 900 kr

Nationalparken Tambopata ligger djupt inbäddad i den vackra Amazonas regnskogen vid Tambopata floden. I detta område bor lokalbefolkningen i byar och många bedriver turistlodger för att lära turisterna att uppskatta naturen så som de själva gör. Vi sover på en lodge och gör utflykter i skogen för att utforska den stora flora och fauna som finns här. Papegojor kallas Macaws, kajmaner, stora uttrar, apor, capivaras och en mängd olika fågelarter finns i detta område. Har vi tur med vädret kan vi få njuta av en underbart vacker solnedgång. Välkommen in i djungeln!

Tips! Denna tur går utmärkt att kombinera med en rundresa i Peru eller andra länder i Sydamerika.

Detta ingår:
Transfer från Puerto Maldonado – Lodgen.
2 eller 3 nätter i Tambopatas naturreservat på Nape Lodge eller liknande.
Utflykter enligt program.
Måltider enligt program.
Resegaranti via svenska kammarkollegiet.

Dagspresentation:
(F= Frukost, L= Lunch, M= Middag)

Dag 1: Puerto Maldonado – Tambopata.
Vid ankomsten till Puerto Maldonados flygplats möts du upp av den lokala personalen. Man får sedan transfer till kontoret som är beläget ca 5 minuter från flygplatsen. Vi packar om vårt bagage till en mindre ”duffelväska” ,som vi får låna, och tar endast med oss det vi behöver för de närmaste dagarna. Ert stora bagage låser ni in på kontoret.

Vi färdas sedan med buss eller bil ca 45 minuter till det inhemska samhället Infierno. Härifrån skall vi ta en motorbåt på Tambopata floden till vår lodge. Båtturen på floden tar ca 30 minuter och vi får en typisk djungellunch under färden. Alternativt vid ankomsten till lodgen beroende på när flyget landar.

När vi kommer fram till vår lodge välkomnas vi av lodgens manager, blir tilldelade våra rum och träffar vår guide som går igenom de aktiviteter vi skall få vara med om under vår regnskogstur.

Den första aktiviteten består av en promenad till utsiktstornet. Här kan vi klättra upp högt ovanför trädkronorna och studera regnskogen uppifrån. Har vi tur ser vi en underbar solnedgång över regnskogen.

När mörkret har sänkt sig över skogen vandrar vi tillbaka till lodgen. I skenet från våra ficklampor söker vi efter skogens nattliga invånare. Har vi tur kan vi se många insekter, amfibier, jättespindlar, fladdermöss och nattliga fåglar. Ljuden i regnskogen nattetid är helt andra än på dagen och är man riktigt tyst kan man till och med höra när löven faller. Tillbaka på lodgen äter vi middag innan det är dags att sova. (L,M)

Dag 2: Tambopata.
Efter frukost tar vi båten ca 30 minuter nedför floden till utkanten av Tambopatas naturreservat. Vi promenerar ca 25 minuter genom skogen till den oxbågeformade Three Chimbadas sjön som ligger vackert omgiven av aguaje palmer och regnskogsvegetation. Här har man möjlighet att se många fåglar så som Hoatzins (en sorts klumpig fågel med förhistorisk utseende) , hägrar samt många olika sorters Kungsfiskare.
Har man tur kan man också få se apor, macaws (en papegojart), kajmaner samt den stora uttern (pteronoura brasilienses) vilken är utrotningshotad.

På vägen tillbaka till lodgen passerar vi en Parrot Clay Lick dit papegojor kommer för att äta äta salterna och mineralerna som finns i den rödaktiga leran. Det är en färgsprakande show som är som bäst tidig morgon då mest fåglar besöker området.

Vid återkomsten till lodgen bjuds vi på en uppfriskande dryck innan tid ges för vila och avkoppling. Passa på att prova hängmattan och lyssna på regnskogens ljud.

Efter lunchen beger vi oss till den närliggande botaniska trädgården Ñape Botanical Garden och dess medicinska trädgård. Där möter vi upp med samhällets ålderman som kallas shaman och tar del av hans kunskaper om naturmedicin. Guiden visar oss deras medicinska växter så som ayahuasca, Para Para, chacruna, chuchuhuasi , uña de gato (cat ‘claw), ajosacha, etc. Dessa växter används av lokalbefolkningen för att behandla sjukdomar så som: förkylning, hosta, feber, reumatism, diabetes, mag- och tarmproblem etc. I slutet av rundturen erbjuds vi att smaka någon av medicinerna/dryckerna.

Vår nästa aktivitet består av bågskytte. En medlem av samhället förklarar för oss hur ESE Eja folket använde pilbågar förr i tiden då de jagade för att skaffa mat till sina familjer. Efter genomgången får vi själva prova på att skjuta med pilbågen mot en tavla. Övningen kräver mycket koncentration då man skall träffa tavlan från ganska långt avstånd. Obs! Tänk på att dra pilen bakåt och inte bågsträngen!

När mörkret har sänkt sig över skogen beger vi oss ut för att söka efter Sydamerikas alligatorer kallade Kajmaner. Vi färdas sakta längst floden för att spana efter dessa mäktiga djur. Kajmanerna är lättast att upptäcka nattetid då deras ögon avspeglas röda i ficklampornas sken. Med lite tur kan vi även få se andra nattdjur i skogen. (F,L,M)

Dag 3: Tambopata – Puerto Maldonado.
Efter frukost säger vi hej då till vår lodge och tar båten tillbaka till Infierno för att sedan få transfer till Puerto Maldonado och kontoret där vi återfår vårt stora bagage. Vi får därefter transfer till flygplatsen. Detta avslutar vårt besökt till regnskogen. (F)

För dem som önskar stanna ytterligare en dag kan man förlänga sin tur enligt nedan:

Dag 3: Tambopata.
Efter frukost besöker vi en mammal clay lick dit däggdjur kommer för att äta av mineraler och salter. Däggdjuren besöker området alla tider på dygnet så det är svårt att förutspå vilka djur man kommer att kunna se. Men med lite tur kan man få se rådjur, agouti, ekorrar, white – lipped, peccaries, collar peccaries och tapirer.

Vi återvänder till lodgen för lunch.

Under eftermiddagen besöker vi till en organisk fruktodling. Efter ca en 15 minuters båtfärd kommer vi fram till odlingen som tillhör samhället Infierno. Ägaren odlar en stor variation av populära och mindre kända grödor från Amazonas regionen. Varje planta och träd på odlingen har sin eget syfte. Vid återkomsten till middagen äter vi vår middag. (F,L,M)

Dag 4: Tambopata – Puerto Maldonado.
Efter frukost säger vi hej då till vår lodge och tar båten tillbaka till Infierno för att sedan få transfer till Puerto Maldonado och kontoret där vi återfår vårt stora bagage. Vi får därefter transfer till flygplatsen. Detta avslutar vårt besökt till regnskogen. (F)

Detta ingår ej:
Flyg till Puerto Maldonado. (Kan bokas på egen hand eller via oss.)
Måltider som inte omnämns i programmet.
Alkoholhaltiga drycker och läskedrycker.
Dricks.
Entréavgift till Cocococha Lake (gäller 4 dagars turen 13 dollar per person.)
Reseförsäkring.  

Vänligen observera att programmet kan komma att förändras beroende på väder och djurens förflyttningar. Då detta är en nationalpark tas hänsyn till djurlivet och flodens nivå så tider för utflykter kan läggas om. Programmets innehåll kan också variera något mellan olika lodger i området.

Packlista
Lätta kläder (bomullsbyxor och långärmade tröjor är bra).
Skor med hel sula och som är stängda fram.
Myggmedel.
Solhatt, solglasögon och solkräm.
Poncho eller regnkläder.
Ficklampa och extra batterier.
En liten ryggsäck.
En bra kamera.
En bra kikare (frivilligt).
En liten medicin låda.

Bra att veta:
Regnstövlar finns att låna på lodgen.
Det finns en generator som ger ström några timmar om dagen, så man kan ladda batterier etc. Det finns lampor i rummen men dessa fungerar inte om natten då generatorn är avstängd – så det är viktigt att ha en ficklampa nära till hands.
Dusch finns men vattnet är kallt eller i bästa fall ljummet.  
Toapapper finns på ditt rum men det kan alltid vara bra att ha en extra rulle med sig.

Priserna är beräknade per person i delat dubbelrum.
Priserna är baserade på lägsta säsong. Vi reserverar oss för valutaförändringar.