Naturresan 15 dagar.

Naturresan 15 dagar.
Pris per person från:44 900 kr.

Under denna resa utforskar vi naturen i ö-världen samt det rika djurlivet som finns här. Vi tar två kryssningar för att se orangutanger samt komodovaraner. Vi får vara med om att plantera endemiska träd, besöka traditionella byar, se vackra soluppgångar och njuta av det klara och varma vattnet. Detta är en upplevelse man sent kommer att glömma.

Detta ingår:
Internationellt flyg tur och retur till Jakarta.
Inrikesflyg Jakarta – Pangkalan Bun / Pangkalan Bun – Semarang / Surabaya – Labuan Bajo / Labuan Bajo – Jakarta.
All transfer inkl. 2 båtutflykter.
14 nätter i standard dubbelrum på 3 * hotell inkl. frukostbuffé eller i privat hytt på båt.
Engelsktalande guider på alla sevärdhetsturer.
Inträdesbiljetter till alla platser som vi besöker i enlighet med resplanen.
Orangutang tur och Komodovaran tur.
Måltider enligt resplanen.
Snorklingsutrustning under Komodo turen.
Resegaranti via svenska kammarkollegiet.

Dagspresentation:
(F= Frukost, L= Lunch, M= Middag)

Dag 1: Ankomst till Jakarta.
Vid ankomsten till Jakarta möts vi upp och får transfer till vårt hotell. Vi övernattar på FM7 Hotel eller liknande.

Dag 2: Jakarta – Pangkalan Bun – Tanjung Harapan.
På morgonen får vi transfer till flygplatsen för att flyga till Pangkalan Bun. Vid ankomsten hämtas vi av vår guide och får transfer till vårt hotell för frukost. Vi får sedan transfer till hamnen för att gå ombord på vår Klotok båt. Dagens första besök går till byn Tanjung Harapan där vi strosar runt i byn och besöker den lokala skolan. Vi återvänder sedan till vår båt och äter lunch. Vi färdas nedför floden för att komma till Tanjung Harapan camp där vi får se på när orangutangerna får mat. Vi äter middag och övernattar på vår båt. (F,L,M)              

Dag 3: Pondok Tangguy – Pesalat
Dagens första besök går till Pondok Tangguy där vi får se djuren bli matade. Detta är ett utmärkt fototillfälle! Efter lunch ombord på vår båt kommer vi till Pesalat Camp. Här tar vi en vandringstur (ca 800 meter) innan vi har möjlighet att få vara med och plantera endemiska växter som orangutangerna äter. I den här parken bedriver man ett projekt där man planterar nya träd på gamla brandhärjade områden så att djuren skall få ny mat samt att skogen skall få återhämta sig. Man jobbar mycket med syreproducering här och att motverka koldioxidutsläpp. Vi återvänder till båten för en eftermiddagskaffe. Vi äter middag och övernattar på vår båt. (F,L,M)

Dag 4: Pondok Ambung – Camp Leakey.
Vi vaknar tidigt av ljuden från skogen. Fågelsång och ropen från aporna är typiska inslag i denna miljö. Efter frukost seglar vi nedför floden till det berömda Camp Leakey. På vägen gör vi ett stop vid Pondok Ambung för att se olika sorters fjärilar! Efter lunch kommer vi fram till Camp Leakey för att få se Orangutangernas utfodring vid 1 snåret. Efter detta har man möjlighet att ta en promenad i regnskogen tillsammans med en erfaren guide. Vi kan få se orangutanger, gibbonapor, macaques och många fåglar samt få lära oss mer om den växlighet som finns i regnskogen. På eftermiddagen får vi se utfodringen av de orangutanger som är på ett rehabiliteringscenter. Vi återvänder till vår båt där vi äter middag. På kvällen tar vi en två timmars vandringstur i skogen för att se vilka djur som är vakna nu. Vi övernattar på vår båt. (F,L)

Dag 5: Kumai – Semarang – Magelang.
Vi får transfer till Kumai varifrån vi tar ett flyg till Semarang. Vid ankomsten möts vi upp av vår guide och får transfer till Magelang där vi övernattar på hotell Sarasvati eller liknande. (F)

Dag 6: Borobudur – Candirejo. 
Vi stiger upp mitt i natten runt halv 4 för att köra till Borobudur. Vi klättrat upp till templets topp Arupadhatu för att få se en underbar soluppgång. Vi utforskar sedan den traditionella byn Candirejo. Här får vi en stor förståelse för livet i övärlden och ser traditionella hus, konstverk, hur man odlar samt den lokala maten. Vi får ta del av de dagliga aktiviteterna i byn för att få en större förståelse för folket som bor här. Vi övernattar på Gallery Prawirotaman eller liknande. (F)

Dag 7: Yogyakarta – Prambanan.
Dagens första besök går till Sultan Royal Palace för att fortsätta med besök till Water Castle, Batik home Industry och Silverware vid Kotagede. Vi besöker sedan Prambanan templet, som räknas som det viktigaste av hinduerna. Templet är byggt på 900 talet och och är ett av tre tempel som dedikerats till gudarna Brahma, Shiva och Vishnu. Vi återvänder till hotellet för egen tid. Vi övernattar på Gallery Prawirotaman eller liknande. (F)

Dag 8: Yogya – Bromo.
Tidig morgon, runt 7 snåret tar vi tåget från Tugu till Jombang. Resan tar ca 3 och en halv timme. Vid ankomsten får vi transfer till Bromo. Resten av dagen är sedan fri att spendera på egen hand. Vi övernattar på Lava View Lodge eller liknande. (F)

Dag 9: Bromo – Surabaya.
Vi blir hämtade med jeep vid 3 på morgonen för att få se den vackra och färgsprakande soluppgången vid Bukit Cinta eller Bukit Kingkong. Vi fortsätter sedan till Mr. Bromos krater vilket tar oss genom ett glimmande hav av sand. Vi återvänder till hotellet för frukost och ett uppfriskande bad innan vi kör till Surabaya. Vi övernattar på hotell Alana eller liknande. (F)

Dag 10: Surabaya – Labuan Bajo.
Vi får transfer till flygplatsen för att flyga till Labuan Bajo. Vid ankomsten får vi transfer till vårt hotell Puri Sari Beach eller liknande. (F)

Dag 11: Labuan Bajo – Rinca Island – Kalong Island.
Nu skall vi ut på en ny kryssning och besöka flera öar. Vårt första stopp blir till Kelor som är en utmärkt plats för snorkling. Vi fortsätter sedan till Rinca som ligger i Komodos nationalpark. Här finns många vilda djur så som svarta buffalos, grisar, hjortar, apor, komodovaraner och fåglar. Vi går en rundtur i parken tillsammans med en parkvakt och guide och får en större förståelse för de djur och den natur som finns här. Dagen avslutas med en tur till Kalong Island där vi kan se fladdermöss (flying foxes) bland mangroveträden. Vi äter middag och övernattar på vår båt. (F,L,M)

Dag 12: Kalong – Padar – Komodo Island.
På morgonen seglar vi till Padar Island där man antingen kan snorkla eller gå en upptäcktsfärd på ön. Vi besöker sedan den berömda Pink Beach där man kan se vackert marint liv med mycket koraller och färggranna fiskar. Vi äter lunch och kommer till Komodo Island och Loh Liang Station. Härifrån skall vi gå ca en timme till Banugulung vilket var en utfodringsstation här på ön. Under vandringsturen hit har man en stor chans att få se vildsvin, hjortar och färggranna fåglar. Vi övernattar på båten. (F,L,M)

Dag 13: Manta Point – Labuan Bajo.
Efter frukost seglar vi till Manta Point och Sebayur där vi spenderar förmiddagen med att snorkla. Efter lunch återvänder vi till Labuan Bajo där vi vid ankomsten får transfer till vårt hotell. Puri Sari Beach Hotel eller liknande. (F,L)

Dag 14: Labuan Bajo – Jakarta.
Idag besöker vi den berömda Batu Cermin grottan, vars namn betyder spegelstenen. Här kan man se kalkstens formationer. Beroende på årstid så brukar solen lysa in i grottan mellan kl 9 och 10 på morgonen och reflekteras som en spegelbild på väggarna!

Vi får sedan transfer till flygplasten för att flyga till Jakarta. Vid ankomsten får vi transfer till vårt hotell. FM7 Hotel eller liknande. (F)

Dag 13: Hemresa.
Vi får transfer till flygplatsen för att påbörja vår hemresa. Beroende på dina flygtider anländer du till Skandinavien samma eller nästföljande dag.(F)

Detta ingår ej:
Alla måltider som inte nämns i resplanen.
Alla personliga utgifter för dricks, tvätt, telefonsamtal, skatt, alkoholhaltiga drycker, avgifter för kameror och videokameror vid sevärdheter, kostnader för läkare eller medicin, skatt för att lämna flygplatsen etc.  
Reseförsäkring.

Priserna är beräknade per person i delat dubbelrum.
Priserna är baserade på lägsta bokningsklass och säsong. Vi reserverar oss för valutaförändringar samt höjda flygskatter.